Creierul nostru poate prezice evenimentele viitoare cu o foarte mare rapiditate

de: Ioana Bîrsan
01 06. 2017

Cercetătorii au identificat abilitatea creierului de a prezice vizual evenimentele viitoare, iar această superputere își face simțită prezența în cele mai simple activități zilnice.

Ne aflăm zi de zi în situații care presupun să anticipăm mișcarea următoare sau să gândim de dinainte ce va urma. Aceste activități pot fi destul de banale, precum prinderea unei mingi, sau importante, precum evitarea unei coliziuni cu o mașină. Indiferent de situația specifică, cercetătorii sunt de părere că mintea umană dispune de un mecanism care îi permite să vizualizeze ce urmează într-o serie de evenimente viitoare.

Specialiștii de la Universitatea Radboud, din Olanda, au dezvoltat un experiment care analizează ce se va petrece în cortexul vizual al oamenilor și cum reușește creierul nostru să vadă cu două mutări înainte.

Cercetătorii au testat 29 de studenți folosindu-se de imagistica prin rezonanța magnetică (fRMN), tehnică folosită pentru a investiga anatomia și procesele fiziologice ale corpului uman. Participanții la studiu trebuiau să privească mișcarea unui punct alb pe un ecran, un eveniment care dura mai puțin de o secundă. După ce aceste experiment a fost repetat de 108 ori, studenții au început să își dea seama care vor fi următoarele mutări ale punctului, notează futurism.com.

În continuare, studenții au văzut alte 24 de cadre cu puncte albe. În unele nimic nu era schimbat, în altele punctul nu se mișca de loc, iar înaltele se mișca, dar foarte lent. Procesul a fost repetat de câte două ori pentru fiecare student.

Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică, cercetătorii au realizat mai multe scanări ale creierului pentru a observa circulația sângelui în anumite țesuturi. Asta le-a indicat specialiștilor că participanților și se activa cortexul vizual, lucru care ne arată că aceștia își imaginau vizual cum se continua mișcarea punctului de pe ecran.

În final, studiul ne arată că creierul uman nu doar că produce o imagine a mișcării viitoare, dar cortexul vizual lucrează în tandem cu experiențele trecute pentru a prezice ceva urma. Cel mai probabil, această abilitate s-a dezvoltat evolutiv pentru a ne permite să luăm decizii rapide în situații de viață și de moarte.